VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
Resursinės būsenos pagalboje ir gyvenime
resursines busenos_mak_sr.jpg


Psichologinės pagalbos, terapijos, ugdymo specialistams ir asmeniniam augimui
  – jau susipažinusiems su metaforinių kortelių naudojimu*


*Pastaba. Priimsime ir nesusipažinusius su MAK. Yra papildomų sąlygų. Plačiau apie tai ČIA

Тai, kas mums padeda įgyti pagrindą, padidinti motyvaciją, susidoroti su neigiamomis emocijomis, atrasti sudėtingą sprendimą, realizuoti sumanymus – ir yra vadinama asmeniniais resursais.

Trūkstant resursų, tiek gyvenimo, tiek pagalbos kitiems procesas gali vykti sunkiai, vėl ir vėl sugrįžtant į pradžią; sunkiai vyksta pokyčiai, galimybių įgyvendinimas.

Resursinių būsenų formavimo, ugdymo ir korekcijos įgūdžiai yra naudingi plačiam specialistų ratui ir tiems, kurie orientuoti į asmeninį augimą bei saviugdą.

Metaforos bei asociacijos padeda greitai ir psichologiškai saugiai atrasti bei perkelti į sąmoningumo zoną tiek žmogaus pripažįstamus resursinius jo asmenybės aspektus, tiek tuos, kuriuose jis kol kas resursų nemato.

buravcova.jpgSeminaro autorė ir vedančioji:

Natalja Buravcova – psichologijos mokslų daktarė, Tarptautinio psichologijos ir psichoterapijos instituto dėstytoja, Maskvos psichoanalizės instituto mokymų vedančioji; Novosibirsko valstybinio pedagoginio universiteto praktinės ir specialiosios psichologijos katedros docentė; knygų serijos apie MAK taikymą psichokorekcijoje ir psichoterapijoje   autorė; projekcinių metodikų ir asociatyvinių kortelių rinkinių autorė-sudarytoja
.

APIE RESURSINES BŪSENAS


Resursinės būsenos kasdienėse situacijose ir kritiniais momentais

Kartais iš žmogaus galime išgirsti:

- Man neužtenka jėgų...

- Aš netekau pagrindo po kojomis...

- Nežinau, kaip su tuo susitvarkyti...

Ir kalba gali eiti ne tik apie lemtingus ar kritinius gyvenimo momentus, bet ir apie kasdienes situacijas, tokias, kaip sunkumai šeimoje ar darbe, sudėtingos profesinės užduotys, fizinis arba psichologinis nuovargis, motyvacijos praradimas.

Тai, kas mums padeda įgyti pagrindą, padidinti motyvaciją, susidoroti su neigiamomis emocijomis, atrasti sudėtingą sprendimą, realizuoti sumanymus ir yra vadinama asmeniniais resursais.

Ir iš tiesų, kiekvienas mūsų turi labai platų asmeninių resursų spektrą. Juk suprantama, kad energijos atstatymui, savivertės palaikymui, vaiko auklėjimui, sudėtingų pareigų ir atsakingų užduočių atlikimui, „savęs išlaikymui rėmuose", reikalingi įvairūs resursai.

Tačiau, deja, toli gražu ne visus resursus suvokiame, įsisąmoniname. O tai, kas neįsisąmoninta, pačiu reikalingiausiu momentu neiškyla sąmonėje ir negali praversti. Arba greitai išsenka, o mes tai pastebime pernelyg vėlai... Tuomet ir atsiranda pagrindo praradimo pojūtis, tuštuma ir sumažėjusi savivertė.

Dėl to, kiekvienam žmogui taip svarbu suvokti savo psichologinius, emocinius ir dvasinius resursus ir mokėti tinkamai juos naudoti bei atstatyti.

 

Psichologui-konsultantu, psichoterapeutui šiuo atžvilgiu yra dar sunkiau. 

Juk dirbant su klientu, jis susitinka su kliento žodžiais, jausmais, išgyvenimais, istorija, gyvenimo situacijomis. Specialistui tenka išlaikyti savo neutralumą, tinkamą kliento situacijai kontaktą ir profesinį suvokimą bei gebėjimus – t. y. terapinę ar konsultanto poziciją, asmeninę ir profesinę resursinę būseną. Ir tuo pačiu metu – palaikyti arba formuoti kliento resursinę būseną, reikalingą jo procesams.

O klientai būna įvairūs. Kai kas yra tokioje būsenoje, kai turimi resursai nesuvokiami, neigiami arba nuvertinami. Kai kas juos naudoja destruktyviu būdu (pvz., konflikto įžiebimui arba savo bejėgiškumo patvirtinimui). O kai kas visus savo resursus nukreipia į pasipriešinimą terapiniam poveikiui.

Suprantama, kad tuomet pagalbos procesas gali vykti sunkiai, vėl ir vėl sugrįžtant į pradžią, arba lyg sėkmingai pavykus konsultacijai, terapijai, pokyčiai jų įgyvendinimas gyvenime, vyksta sunkiai.

Klientas turi teisę būti tokiu, koks yra, tačiau pagalbos specialistui  resursinių būsenų įsisąmoninimo, korekcijos ir ugdymo technikų įvaldymas yra svarbus profesinis įgūdis bei emocinio perdegimo profilaktikos būdas.

 

Charizma ir patrauklumas  asmeniniai resursai.

Nepriklausomai nuo profesijos, yra žmonių, pasižyminčių ypatingu šarmu, kažkokia ypatinga energetika. Apie tokius sako: „jis turi asmeninio žavesio, jo stipri charizma“.

Dar prieš kelis dešimtmečius, buvo manoma, jog asmeninis žavesys ir charizma, darantys žmogų sėkmingesniu ir patrauklesniu – tai nepaaiškinama „dovana iš aukščiau". Dabar įrodyta, kad už to stovi ypatingas asmeninių charakteristikų rinkinys. O tai reiškia, šias charakteristikas galima formuoti, ugdyti ir taikyti reikšmingų tikslų įgyvendinimui. Тai yra, charizma ir patrauklumas yra svarbūs asmeniniai resursai.

 

Projekciniai metodai ir metaforinės kortelės

Įdomus faktas: nežiūrint į daugybę charizmatiškumo ir resursinių būsenų ugdymo metodų, kaip taisyklė, jie remiasi projekciniais metodais.

Na, visgi neveikia tokia technika kaip „darykite kaip aš ir įgysite charizmą". O technika „imkim ir sukurkim pasaką apie Joną Išradingąjį, kuris sugebėjo... (prajuokinti kaimynę, motyvuoti kolegas darbe, atnešti taiką ir sutarimą į kolektyvą arba savo šeimą...)" kažkodėl veikia. Be to, ir pasaka susikuria, ir reali kliento situacija keičiasi.

Todėl, kad galvodamas siužetą, kurdamas koliažą, svarstydamas apie kokių nors personažų elgesį, suteikdamas jiems reikšmingas savybes, žmogus vadovaujasi savo gyvenimiška patirtimi ir pergyvenimais, projektuoja į juos savo bruožus ir savybes. Tai ir yra pagrindinė projekcinio darbo pobūdžio esmė.

Čia metaforinės asociatyvinės kortelės, su jų įvairove, kaip projekcinio darbo įrankis yra labai efektyvios formuojant resursines būsenas. Metaforos ir asociacijos padeda greitai ir psichologiškai saugiai atrasti bei perkelti į sąmoningumo zoną tiek žmogaus pripažįstamus resursinius jo asmenybės aspektus, tiek tuos, kuriuose jis kol kas nemato resursų.

Dirbant su metaforinėmis kortelėmis, ženkliai sumažėja kliento sąmoninga cenzūra, dėl ko palengvėja darbas su vidiniais pasąmoniniais konfliktais. Asociatyvinės kortelės padeda išsiaiškinti ir suvokti  aktualius pergyvenimus ir poreikius, neužbaigtus vidinius procesus, susivokti psichologinėse vykstančių įvykių priežastyse, rasti sprendimus sudėtingose situacijose, suformuoti ir palaikyti resursinę būseną bet kokiose gyvenimiškose situacijose.

Dėl to, resursinių būsenų formavimo, ugdymo ir korekcijos įgūdžiai, metaforinių asociatyvinių kortelių pagalba, naudingi plačiam specialistų ratui ir tiems, kurie orientuoti į asmeninį augimą bei saviugdą.

 

Programoje:

•    sąvokos „asmeniniai resursai“ ir „resursinės būsenos“;
•    resursinių būsenų korekcijos ir ugdymo būdai;
•    patrauklumas ir charizmatiškumas, kaip resursinės būsenos;
•    darbo su metaforinėmis kortelėmis technikos, nukreiptos į:
.....-    asmeninių resursų įsisąmoninimą ir korekciją,
.....-    resursinių būsenų, patrauklumo ir charizmatiškumo ugdymą.

 

Dalyviai galės:

•    įgyvendinti resursinių būsenų „inventorizaciją“ ir analizę;
•    nustatyti asmeninius atramos taškus ir galios vietas;
•    išmokti jausmų spontaniškumo ir mąstymo kūrybiškumo ugdymo būdų;
•   įvaldyti asmeninių trūkumų transformacijos į privalumus, energetinių dovanų sukūrimo technikas;
•    ugdyti asmeninį patrauklumą ir charizmatiškumą.
 

Seminaras skirtas:
•    praktikuojantiems psichologams ir psichoterapeutams, koučeriams ir treneriams;
•    studentams, besimokantiems psichoterapijos ir konsultavimo; 
•  specialistams, savo darbe naudojantiems ar tik pradedantiems naudoti metaforines asociatyvines korteles;
•   specialistams, kurių profesinė veikla susijusi su bendravimu ir tarpusavio sąveika su žmonėmis;
•    tiems, kurie nori išmokti išugdyti asmeninį žavesį ir charizmatiškumą.

dr. Nataljos Buravcovos išleistos knygos:

1. Метафорические карты в пространстве консультирования и психотерапии

2. Ассоциативные карты в работе с трудным случаем 

3. Использование ассоциативных карт в работе с детьми и подростками

4. Ассоциативные карты в психокоррекции отношений привязанности и интимности: алгоритмы, техники, примеры 

5. Ассоциативные карты в психотерапии деструктивных проявлений

 

 

KVIEČIAME MOKYTIS

 

Mokomoji programa 
METAFORINĖS ASOCIATYVINĖS „OH“ ŽANRO KORTELĖS  KONSULTAVIME, PSICHOTERAPIJOJE IR KITOSE SRITYSE

Planuojama nuo 2021 m. rudens... Skaityti plačiau apie mokymus

*Įmoka/avansas už seminarą grąžinama tais atvejais, kai seminaras neįvyksta arba perkeliamas kitai datai ir naujoji data Jums nebetinka.

Visais kitais atvejais, jei apmokėję už seminarą, nebegalite jame dalyvauti, vietoje Jūsų jame dalyvauti gali kitas žmogus arba galite dalyvauti kitame mūsų seminare, užsiėmimuose ar mokymuose. Arba už šią sumą galite įsigyti prekių (knygų, psichologinių kortų, paskaitų įrašų) PARDUOTUVĖ